Τι είναι η Ψυχική Υγεία & Ποιες είναι οι κυριότερες ψυχικές παθήσεις;

Τι είναι η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία είναι η κατάσταση ενός ατόμου όταν μπορεί να αντιμετωπίζει και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ζωής του με αποτελεσματικό τρόπο, μέσω της ανάπτυξης των πόρων και των δεξιοτήτων του, της διατήρησης σταθερών σχέσεων με τους άλλους και της αντιμετώπισης των συναισθηματικών αντιξοοτήτων. Η ψυχική υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία ψυχικών παθήσεων, αλλά επίσης την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει το άγχος, την κατάθλιψη, τον στρες και τις αντιξοότητες της ζωής με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική για την ευημερία και την ποιότητα ζωής του ατόμου, καθώς επίσης και για την κοινωνία στο σύνολό της.



Πότε παρουσιάζεται πρόβλημα στην Ψυχική Υγεία του ανθρώπου;

Η ψυχική υγεία μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής και για διάφορους λόγους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη ψυχική υγεία είναι πολλοί και μπορούν να περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση, το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης, τραυματικά γεγονότα, στρες, κοινωνική απομόνωση, αλλαγές στη ζωή όπως οι απώλειες, οι αλλαγές στην εργασία ή οι μετακομίσεις, αλλά και η χρήση ουσιών όπως ο αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες.

Οι προβληματικές συνθήκες στην ψυχική υγεία μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως η αϋπνία, η απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη, η αγχώδης διάθεση, η δυσαρέσκεια με τον εαυτό και το περιβάλλον, η δυσκολία στην επίτευξη των στόχων και η αυξημένη ευαισθησία σε καταστάσεις που προκαλούν στρες. 

Επιπλέον, μπορεί να παρουσιαστεί και ως αποτέλεσμα κάποιου φυσικού παράγοντα, όπως ένας τραυματισμός στο κεφάλι ή μια νόσος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να παίξει έναν ρόλο στην ανάπτυξη ψυχικών προβλημάτων.

Συνολικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας, και συχνά μια συνδυαστική προσέγγιση με θεραπεία και άλλες μεθόδους αντιμετώπισης είναι απαραίτητη για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα.

Ποιες είναι οι κυριότερες Ψυχικές Παθήσεις; 

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις της ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορούν να διακυμαίνονται από ελαφριά έως σοβαρής φύσης. Ορισμένες από τις κυριότερες ψυχικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

- Διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και οι διπολικές διαταραχές.
- Διαταραχές του άγχους, όπως η γενικευμένη διαταραχή αγχώδους και η πανικόβλητη διαταραχή.
- Διαταραχές τροφής, όπως η ανορεξία και η βουλιμία.
- Διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία και η υπνηλία.
- Ψυχωτικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η βιαιοπραγία.
Διαταραχές του προσωπικούτητατος, όπως η διαταραχή του αναστροφέα προσωπικότητας (borderline) και η διαταραχή αποφυγής της προσωπικότητας.
- Εξάρτηση από ουσίες, όπως το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λίστα αυτή δεν είναι εξαντλητική και υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις της ψυχικής υγείας που μπορούν να παρουσιαστούν




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η Θεραπεια Σχημάτων και τι Τεχνικές Χρησιμοποιούνται;

Τι είναι η Κατάθλιψη και Ποια τα συμπτώματα ενός Καταθλιπτικού ατόμου;

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) & Ποια τα Συμπτώματα ενός Διπολικού ατόμου;