Τι είναι η Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) & Ποια τα Συμπτώματα ενός Διπολικού ατόμου;

Η διπολική διαταραχή ή Μανιοκατάθλιψη είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες επεισοδιακές διαταραχές της διάθεσης. Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια μανίας (manic) και/ή κατάθλιψης (depressive).

Κατά τα επεισόδια μανίας, οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν ένα υψηλό επίπεδο ενέργειας, υπερβολικά αυτοπεποίθηση και ευφορία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κατάθλιψης, οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή αισθάνονται απόγνωση, απομονώνονται από το περιβάλλον τους και έχουν μειωμένο ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες.

 Ποια τα Συμπτώματα ενός Διπολικού ατόμου;

Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) μπορεί να έχουν επεισόδια υψηλής διάθεσης, επεισόδια χαμηλής διάθεσης, ή και μικτά επεισόδια, στα οποία συνυπάρχουν συμπτώματα και από τις δύο κατηγορίες. Μερικά από τα κύρια συμπτώματα της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

Επεισόδια υψηλής διάθεσης: ενθουσιασμός, ανησυχία, υπερβολική αυτοπεποίθηση, αυξημένη δραστηριότητα, μείωση της ανάγκης για ύπνο, ακαταμάχητη ευχαρίστηση για τις δραστηριότητες, αύξηση της κοινωνικής δραστηριότητας, ευαισθησία στην κριτική, αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά, επιθετικότητα.

Επεισόδια χαμηλής διάθεσης: Τα επεισόδια χαμηλής διάθεσης, επίσης γνωστά ως κατάθλιψη, είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι αισθάνονται στεναχωρημένοι, απογοητευμένοι, απομονωμένοι και απελπισμένοι. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τη διατροφή, την ενέργεια και την κοινωνική λειτουργία του ατόμου. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι, να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων, να έχουν απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απόλαμβάνανε, και μπορεί να αισθάνονται αξιοθρήνητοι ή άχρηστοι.

Η διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) μπορεί να θεραπευτεί με τη χρήση φαρμάκων, ψυχοθεραπείας ή μια συνδυαστική προσέγγιση αυτών των μεθόδων. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που την πάσχουν και για την αποφυγή των συνεπειών των επεισοδίων της διάθεσης στην καθημερινή ζωή τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια αν υπάρχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν την πιθανή παρουσία της διαταραχής αυτής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η Θεραπεια Σχημάτων και τι Τεχνικές Χρησιμοποιούνται;

Τι είναι η Κατάθλιψη και Ποια τα συμπτώματα ενός Καταθλιπτικού ατόμου;