Τι είναι η Κατάθλιψη και Ποια τα συμπτώματα ενός Καταθλιπτικού ατόμου;

Τι είναι η Κατάθλιψη;

Η Κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα συνεχές συναίσθημα καταθλιπτικής διάθεσης και απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για τα πράγματα που συνήθως προκαλούν ευχαρίστηση στη ζωή του ατόμου, όπως η κοινωνική δραστηριότητα, οι σχέσεις, η εργασία και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ατόμου που την αντιμετωπίζει και να επηρεάσει την ικανότητά του να λειτουργεί στο καθημερινό περιβάλλον του. 

Ποια τα συμπτώματα ενός Καταθλιπτικού ατόμου;

Τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν την καταθλιπτική διάθεση, την απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, την απώλεια ενέργειας, την ανικανότητα να κοιμηθεί κανείς ή η υπερβολική κοιμητικότητα, τη δυσκολία στη συγκέντρωση και τη λήθη, την χαμηλή αυτοεκτίμηση, τις σκέψεις αυτοκτονίας ή περί του να μην αξίζει η ζει.

Αναφορικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αυτά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής:

- Συναισθηματική καταπόνηση, άγχος ή αδιαφορία.

- Μείωση της ενέργειας και της διάθεσης.

- Μείωση της ενδιαφέροντος για πράγματα που παλιά απολάμβανε.

- Ανυπομονησία, αδυναμία να κάνουμε απλές καθημερινές δραστηριότητες.

- Δυσκολία στην εστίαση και στη λήψη αποφάσεων.

- Απώλεια ύπνου ή υπερβολικός ύπνος.

- Ανασφάλεια, απομόνωση ή δυσκολία στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

- Φυσικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή πόνος στο στομάχι.

Κατάθλιψη / Ψυχοθεραπεία

Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να υποφέρετε από κατάθλιψη, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχίατρο ή έναν ψυχολόγο. Η θεραπεία μπορεί να συμπεριλάβει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή μια συνδυασμένη προσέγγιση αυτών των δύο μεθόδων.

Τι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνει η ψυχοθεραπεια ενός ατόμου με κατάθλιψη; 

Η ψυχοθεραπεία ενός ατόμου με κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες, ανάλογα με την προσέγγιση που χρησιμοποιείται από τον ψυχοθεραπευτή. Ορισμένες κοινές πρακτικές διαδικασίες που μπορούν να περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

Αξιολόγηση: Ο ψυχοθεραπευτής θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και θα κάνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης του ατόμου, προκειμένου να καθορίσει το κατάλληλο είδος και διάρκεια της θεραπείας.

Ψυχοπαιδαγωγικές τεχνικές: Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να διδάξει τεχνικές αναπνοής, αποκατάστασης και άλλες μεθόδους χαλάρωσης που βοηθούν στην ελάττωση της άγχους και της έντασης.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Η Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στην αλλαγή αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών που συνδέονται με την κατάθλιψη.

Θεραπεία σχημάτων (Schema Therapy): Η θεραπεία σχημάτων επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και αλλαγή αρνητικών πεποιθήσεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία του ατόμου. Ο ψυχοθεραπευτής εργάζεται με τον ασθενή για να αναγνωρίσουν αυτά τα σχήματα σκέψης και συμπεριφοράς και να αντικαταστήσουν τις αρνητικές τους πτυχές με θετικές και υγιείς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι είναι η Θεραπεια Σχημάτων και τι Τεχνικές Χρησιμοποιούνται;

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη) & Ποια τα Συμπτώματα ενός Διπολικού ατόμου;